APETYT NA LEKTURĘ

 

Smacznie, zdrowo, kreatywnie i kolorowo! Tak wyglądają zajęcia pozalekcyjne prowadzone przez panią Joannę Woźniak.

W ramach innowacji pedagogicznej "Apetyt na lekturę" uczniowie spotykają się dwa razy w miesiącu na warsztatach kulinarnych, czytają fragmenty literatury dla dzieci i młodzieży, a następnie przygotowują i wspólnie spożywają potrawy w nich opisane. Mogą także odprężyć się i rozwinąć zdolności manualne, wykonując nawiązujące do lektury prace plastyczne.

Na zajęciach wykorzystujemy pomoce i narzędzia uzyskane z programu „Laboratoria przyszłości”.

Innowacja będzie się odbywała od października 2023 do czerwca 2024 według planu:

miesiąc

lektura

potrawa

praca plastyczna/literacka

październik

Biblia, „Księga Rodzaju” (fragmenty)

Szarlotka na zimno, sok jabłkowy

Założenie „Książki kucharskiej”

Przestrzenna praca plastyczna „Jesienne jabłonie”

Przepis nr 1

listopad

J. Wybicki, „Mazurek Dąbrowskiego”

Koreczki „Z ziemi włoskiej do Polski”

Dekoracje w barwach narodowych ( mini-flagi, pompony)

Przepis nr 2

grudzień

A. Mickiewicz, „Pan Tadeusz” (fragmenty)

Bigos lub pierniki i aromatyczna kawa zbożowa, świąteczna herbata

„Serwis kawowy” z gliny lub masy plastycznej, dekorowanie półmiska-tacy

Przepis nr 3

styczeń

I. Krasicki „Kruk i lis” i inne bajki

Mini pizze serowe

Przepis nr 4

Wyklejanka różnomateriałowa „Kruk i lis”

luty

L. M. Mountgomery, „Ania z Zielonego Wzgórza” (fragmenty)

Walerianowe ciasto i sok malinowy

Kolorowanka terapeutyczna „Marzenia”

Przepis nr 5

marzec

H. Sienkiewicz, „W pustyni i w puszczy” (fragmenty)

Egzotyczna sałatka owocowa

„Zwierzęta na safari” praca z papierowych talerzyków

Przepis nr 6

kwiecień

H. Łochocka, „Co można zrobić z ziemniaka”

Pieczone ziemniaki

Figurki z ziemniaków, stemple z ziemniaków

Przepis nr 7

maj

T. Jannson, „Opowiadania z Doliny Muminków” (fragmenty)

Naleśniki Mamy Muminka

Makieta „Dolina Muminków”

 Przepis nr 8

czerwiec

M. Musierowicz, „Kwiat kalafiora” (fragmenty)

Mus czekoladowy

Zakończenie i udekorowanie „Książki kucharskiej”

Przepis nr 9

 

Uczniowie po zajęciach:

  • pogłębią wiedzę o literaturze i języku polskim w sposób praktyczny i niecodzienny, poprzez działanie i doświadczanie, zostaną zachęceni do czytania,
  • zdobędą umiejętności przygotowywania różnych potraw w sposób zdrowy, bezpieczny i higieniczny,
  • przybliżą sobie tematykę zdrowego trybu życia w sposób praktyczny, podczas przygotowywania posiłków i w trakcie prowadzonych w czasie zajęć rozmów,
  • poznają i utrwalą zasady kultury spożywania posiłków – savoir-vivre przy stole,
  • będą mieli możliwość odstresowania się, rozładowania emocji, uspokojenia oraz rozwijania kreatywności przez działania kulinarne, plastyczne i manualne,
  • rozwiną talenty, będą mieli okazję zaprezentować efekty swojej pracy oraz poznają sposoby zagospodarowania czasu wolnego.

Opublikowano: 05 grudnia 2023 16:33

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 252

Wszelkie prawa zastrzeżone © Szkoła Podstawowa w Dąbrówce Dużej

Realizacja: Superszkolna.pl