APETYT NA LEKTURĘ

Smacznie, zdrowo, kreatywnie i kolorowo! Tak wyglądają zajęcia pozalekcyjne prowadzone przez panią Joannę Woźniak.
W ramach innowacji pedagogicznej "Apetyt na lekturę" uczniowie spotykają się dwa razy w miesiącu na warsztatach kulinarnych, czytają fragmenty literatury dla dzieci i młodzieży, a następnie przygotowują i wspólnie spożywają potrawy w nich opisane. Mogą także odprężyć się i rozwinąć zdolności manualne, wykonując nawiązujące do lektury prace plastyczne.
Na zajęciach wykorzystujemy pomoce i narzędzia uzyskane z programu „Laboratoria przyszłości”.
Innowacja będzie się odbywała od października 2023 do czerwca 2024 według planu:
miesiąc |
lektura |
potrawa |
praca plastyczna/literacka |
październik |
Biblia, „Księga Rodzaju” (fragmenty) |
Szarlotka na zimno, sok jabłkowy |
Założenie „Książki kucharskiej” Przestrzenna praca plastyczna „Jesienne jabłonie” Przepis nr 1 |
listopad |
J. Wybicki, „Mazurek Dąbrowskiego” |
Koreczki „Z ziemi włoskiej do Polski” |
Dekoracje w barwach narodowych ( mini-flagi, pompony) Przepis nr 2 |
grudzień |
A. Mickiewicz, „Pan Tadeusz” (fragmenty) |
Bigos lub pierniki i aromatyczna kawa zbożowa, świąteczna herbata |
„Serwis kawowy” z gliny lub masy plastycznej, dekorowanie półmiska-tacy Przepis nr 3 |
styczeń |
I. Krasicki „Kruk i lis” i inne bajki |
Mini pizze serowe |
Przepis nr 4 Wyklejanka różnomateriałowa „Kruk i lis” |
luty |
L. M. Mountgomery, „Ania z Zielonego Wzgórza” (fragmenty) |
Walerianowe ciasto i sok malinowy |
Kolorowanka terapeutyczna „Marzenia” Przepis nr 5 |
marzec |
H. Sienkiewicz, „W pustyni i w puszczy” (fragmenty) |
Egzotyczna sałatka owocowa |
„Zwierzęta na safari” praca z papierowych talerzyków Przepis nr 6 |
kwiecień |
H. Łochocka, „Co można zrobić z ziemniaka” |
Pieczone ziemniaki |
Figurki z ziemniaków, stemple z ziemniaków Przepis nr 7 |
maj |
T. Jannson, „Opowiadania z Doliny Muminków” (fragmenty) |
Naleśniki Mamy Muminka |
Makieta „Dolina Muminków” Przepis nr 8 |
czerwiec |
M. Musierowicz, „Kwiat kalafiora” (fragmenty) |
Mus czekoladowy |
Zakończenie i udekorowanie „Książki kucharskiej” Przepis nr 9 |
Uczniowie po zajęciach:
- pogłębią wiedzę o literaturze i języku polskim w sposób praktyczny i niecodzienny, poprzez działanie i doświadczanie, zostaną zachęceni do czytania,
- zdobędą umiejętności przygotowywania różnych potraw w sposób zdrowy, bezpieczny i higieniczny,
- przybliżą sobie tematykę zdrowego trybu życia w sposób praktyczny, podczas przygotowywania posiłków i w trakcie prowadzonych w czasie zajęć rozmów,
- poznają i utrwalą zasady kultury spożywania posiłków – savoir-vivre przy stole,
- będą mieli możliwość odstresowania się, rozładowania emocji, uspokojenia oraz rozwijania kreatywności przez działania kulinarne, plastyczne i manualne,
- rozwiną talenty, będą mieli okazję zaprezentować efekty swojej pracy oraz poznają sposoby zagospodarowania czasu wolnego.
Opublikowano: 05 grudnia 2023 16:33
Kategoria: Aktualności
Zdjęcia:
Wyświetleń: 252